Φύλο

Ηλικία

Βάρος

Ύψος

Δραστηριότητες

Υπολογισμός
Βασικός Μεταβολισμός:
Διατήρηση Βάρους
Σύνολο Θερμίδων ημερησίως:
Υδατάνθρακες: cal. γρ.
Πρωτεΐνες: cal. γρ.
Λιπαρά: cal. γρ.
Απώλεια Βάρους (-1 kg / εβδομάδα)
Σύνολο Θερμίδων ημερησίως:
Υδατάνθρακες: cal. γρ.
Πρωτεΐνες: cal. γρ.
Λιπαρά: cal. γρ.
Αύξηση Βάρους (+1 kg / εβδομάδα)
Σύνολο Θερμίδων ημερησίως:
Υδατάνθρακες: cal. γρ.
Πρωτεΐνες: cal. γρ.
Λιπαρά: cal. γρ.
Ο παραπανω θερμιδομετρητης παρεχεται για πληροφοριακους λογους και δεν αντικαθιστα το διατροφολογο ή το γιατρο σας.

Υπολογίστε όλες τις διατροφικές πληροφορίες που χρειάζεστε, με βάση το στόχο σας!

Διαβάζοντας τις ετικέτες πάνω σε διάφορα τρόφιμα, νιώθεις ότι όλοι οι άνθρωποι χρειάζονται τις ίδιες θερμίδες και θρεπτικά συστατικά στις ίδιες ποσότητες για να είναι υγιείς. Η αλήθεια είναι, όμως, πως δεν χρειάζονται όλοι 2000 θερμίδες την ημέρα. Οι θερμιδικές σου ανάγκες είναι εξαιρετικά περίπλοκες και δεν εξαρτώνται μόνο από τις προπονήσεις σου. Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό σώμα, στόχους, και συνήθειες και οι διατροφικές του επιλογές πρέπει να συμβαδίζουν με αυτά.

Ο παρακάτω μηχανισμός θα σε βοηθήσει να υπολογίσεις τις θερμίδες που ‘καις’ κάθε μέρα και να θέσεις ένα ημερήσιο στόχο σύμφωνα με τις ανάγκες σου.

 

ΠΩΣ ΞΕΡΩ ΠΟΣΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ;

Δεν γνωρίζεις ποιος στόχος είναι ο κατάλληλος για σένα; Ξεκίνα με τη ‘διατήρηση (maintenance)’ που έχει σκοπό τη διατήρηση του σωματικού σου βάρους. Με λίγα λόγια καταναλώνεις περίπου όσες θερμίδες ‘καις’ μέσα στη μέρα. Αυτός είναι και ένας καλός τρόπος για να δεις πως αντιδράει το σώμα σου σε μια ισορροπημένη διατροφή και να καταλάβεις αν κατανάλωνες περισσότερες ή λιγότερες θερμίδες. Ανάλογα με τα αποτελέσματα μπορείς να αποφασίσεις να αυξήσεις ή να μειώσεις την ημερήσια πρόσληψη σου για να ταιριάζει με τους στόχους σου.

Αν, ωστόσο, θες να χάσεις βάρος οπωσδήποτε, τότε ξεκίνα επιλέγοντας την ‘απώλεια βάρους (fat loss)’. Αυτό είναι συνήθως 200-300 θερμίδες λιγότερες από αυτές που ‘καις’ τη μέρα. Πολλοί ισχυρίζονται ότι θα πρέπει να μειώσεις την ημερήσια θερμιδική σου πρόσληψη κατά 500 θερμίδες και ίσως παραπάνω. Θυμήσου, όμως, ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ρεαλιστικό και οδηγεί συνήθως σε αντίθετα αποτελέσματα.

 

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΤΡΑΩ ΘΕΡΜΙΔΕΣ;

Πολλοί άνθρωποι δεν μετρούν καθόλου θερμίδες κι αυτό είναι εντάξει, όμως το να μετράς θερμίδες σε βάζει σε ένα γενικότερο σκεπτικό του να γνωρίζεις τι καταναλώνεις από άποψη ποιότητας και ποσότητας. Συγκεκριμένα, το να μετράς τις θερμίδες σε μαθαίνει:

  1. Να υπολογίζεις την αναλογία των μακροθρεπτικών τροφικών συστατικών που πρέπει να καταναλώνεις. Με λίγα λόγια την αναλογία πρωτεΐνης, υδατανθράκων και λιπαρών.
  1. Να αναγνωρίζεις τη σημασία της θρέψης και την υγειή απώλεια βάρους.
  1. Να τροφοδοτείς τις προπονήσεις σου με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που θα σε βοηθήσουν να πιάσεις τους στόχους σου ευκολότερα.